Bonneville REsidence

Located at the edge of a golf course and along a dormant fault line, this home explores the fragile relationship between the natural and the constructed.  The architects oriented the home along an axis using cues from the site conditions including its history, topography, vegetation, sights, sound and light.  The fault line is projected onto the home creating a tangible shift in the architectural form and massing.  The entry and driveway are aligned with the site grading and the private spaces of the home are elevated as the organization of the public and private program zones shift with the form.  This shift occurs at the mullion of 14’ tall structurally glazed windows that are echoed on both the north and south sides of the home.

Located adjacent to a creek the home opens up to the east to embrace an auditory connection with the water.  Careful sun studies established the use of vertical and horizontal sun shading elements for maximum seasonal efficiency using passive design principles. The design also included indoor - outdoor entertainment and dining areas with a patio and pizza oven.  The architecture incorporates the use of durable and low maintenance materials including a vertical board-formed concrete base that has been meticulously modulated and detailed to align with the pressure treated wood rain screen cladding above. This home incorporates a R-38 wall system, high performance windows, a ground source heat pump system for radiant heating and cooling, and is designed to include a roof mounted solar PV array.